شناسایی عامل سرخشکیدگی و زوال درختان لیمو در استان کرمانشاه
کد مقاله : 1116-FIPPC (R3)
نویسندگان:
هادی خاطری *، صمد جمالی
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
چکیده مقاله:
منطقه قصر شیرین در غرب استان کرمانشاه با دارا بودن اقلیم گرم و نیمه خشک از سال‌ها قبل به عنوان یکی از مناطق کشت مرکبات و خصوصاً لیمو مورد توجه قرار داشته است. در سالهای اخیر با اجرای یک طرح وسیع، کشت مرکبات در این منطقه در حال احیا می‌باشد. در فصل بهار سال ۱۳۹۸ ضمن بازدید از باغات کشت و صنعت پیوند بیستون پارس واقع در شهرستان قصرشیرین، مواردی از ابتلای درختان لیمو رقم بیرس لایم (Bearss lime) به سرخشکیدگی، زوال و زردی مشاهده گردید. به منظور بررسی علل سرخشکیدگی و زوال درختان لیمو، شاخه‌های آلوده در طی فصل رشد جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل شدند. از سرشاخه‌های درختان آلوده قطعات کوچکی به اندازه تقریبی چهار میلی‌متر با هیپوکلریت سدیم ۵/۱ درصد به مدت سی ثانیه ضدعفونی سطحی شدند. این قطعات پس از شستشو با آب مقطر سترون، روی محیط سیب زمینی دکستروز آگار حاوی کلرامفنیکل (۲۵ میکروگرم در میلی لیتر) کشت داده شده و در دمای 25 سانتیگراد نگهداری شدند. از نمونه‌های کشت شده، گونه قارچی با این خصوصیات به‌دست آمد: پرگنه روی محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار در ابتدا سفید و صاف بود که با گذشت زمان به رنگ تیره در می‌آمد. ریسه‌ها به رنگ قهوه‌ای تا قهوه‌ای تیره و صاف بودند. آرتروکنیدیوم‌ها به‌رنگ قهوه‌ای تیره، صاف، عمدتاً بدون دیواره عرضی و گاهی دارای یک دیواره عرضی، سیلندری، کروی تا نیمه کروی، بیضوی، و به ابعاد 4-10×3-7 میکرومتر بودند. بر اساس کلیدهای تاکسونومیکی معتبر، این جدایه به عنوان گونه Nattrassia mangiferae با فرم آرتروسپوری Neoscytalidium dimidiatum تشخیص داده شد. این بیمارگر قبلاً در ایران و سایر نقاط جهان روی گیاهان مختلف از جمله مرکبات و گردو گزارش شده اما تاکنون در مورد وقوع آن روی مرکبات استان کرمانشاه گزارشی ارائه نشده بود. این اولین گزارش از وجود این بیمارگر روی درختان لیمو در استان کرمانشاه است.
کلیدواژه ها:
قصرشیرین، مرکبات، وقوع بیماری، بیماری‌های قارچی
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است