بررسی اثر عصاره های آبی و الکلی آویشن باغی، مرزه و زوفا بر تفریخ تخم نماتد سیست چغندرقند (Heterodera schachtii) در شرایط آزمایشگاهی
کد مقاله : 1133-FIPPC (R2)
نویسندگان:
کوثر صیدمرادی *1، علی اکبر فدایی2
1گیاه پزشکی،کشاورزی،دانشگاه شهرکرد،شهرکرد،ایران،
2دانشیار گروه گیاهپزشکی دانشگاه شهرکرد
چکیده مقاله:
نماتد سیستی چغندرقند یکی از مهمترین بیماری های چقندرقند در اراضی زیر کشت این محصول به شمار میرود زیرا علاوه بر خسارت به عملکرد محصول ، باعث کاهش قابل ملاحظه قند آن می‌شود. به دلیل مشکلات و محدودیت های موجود در اغلب روش های کنترل مرسوم نماتد چغندرقند، همچون طولانی بودن دوره تناوب، عدم وجود زراعت های جانشین مناسب، مقاومت ناقص ارقام و اقتصادی نبودن مصرف سموم نماتدکش و یا آلودگی محیط زیست، در سال‌های اخیر استفاده از مواد آلی و اصلاح خاک با بقایای آلی حیوانی یا گیاهی و یا استفاده از فرآورده های گیاهان دارویی مورد توجه قرار گرفته است. جهت بررسی اثر گیاهان دارویی بر نماتد مولد سیست چغندرقند از عصاره های آبی و الکی سه گیاه دارویی آویشن باغی (Thymus vulgaris)، زوفا (Hyssopus afficinalis) و مرزه ( Sature hortensis L.) استفاده شد. به این منظور اثر غلظت های صفر، ۲۰۰۰ و ۴۰۰۰ میلی گرم در لیتر هر عصاره روی تخم نماتد به طور جداگانه در زمان های ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاٌ تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تجزیه واریانس نتایج بدست آمده نشان دهنده اثر متفاوت عصاره ها و غلظت‌های مورد روی تفریخ تخم استفاده بود. مقایسه میانگین تیمارهای مختلف نیز مؤید تفاوت معنی دار ممانعت کنندگی غلظت‌های مختلف مرزه و آویش نسبت به شاهد بود و بیشترین تأثیر نیز در زمان مواجهه ۷۲ ساعت و با عصاره آبی گیاهان مذکور مشاهده شد . در حالیکه زوفا اثر معنی‌داری بر تفریخ تخم در هیچ یک از عصاره های ابی و الکلی نشان نداد.
کلیدواژه ها:
عصاره، Heterodera schachtii، آویشن باغی، مرزه، زوفا
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است