اثر باکتری های اندوفیت زعفران در بیوکنترل قارچ Fusarium culmorum عامل پوسیدگی پیاز زعفران و بررسی فعالیت آنزیمی آنها در آزمایشگاه
کد مقاله : 1153-FIPPC (R3)
نویسندگان:
زهزه قدیری *1، سعید طریقی2
1گروه گیاهپزشکی. دانشکده کشاورزی.دانشگاه فردوسی.مشهد.ایران
2گروه گیاهپزشکی،دانشکده کشاورزی،دانشگاه فردوسی مشهد،ایران
چکیده مقاله:
زعفران(Crocus sativus) یکی از باارزش ترین گیاهان ادویه ای و دارویی در جهان است. از عوامل محدود کننده ی تولید زعفران می توان به قارچ Fusarium culmorum عامل پوسیدگی کورم زعفران اشاره کرد. با توجه به اهمیت زعفران و جایگاه آن در وضعیت اقتصادی و اجتماعی ایران، به کار بردن استراتژی مناسب برای افزایش این محصول حائز اهمیت است. با توجه به مشکلات زیست محیطی در استفاده از سموم، استفاده از کنترل بیولوژیک به ویژه باکتری های اندوفیت، یک روش مناسب می باشد. استفاده از باکتری های اندوفیت اخیرا به عنوان یک راهکار موثر در کنترل برخی از عوامل بیماری زای گیاهی مطرح شده است. باکتری های اندوفیت از میکروارگانیسم های غیربیماری زای گیاهان هستند که حداقل بخشی از زندگی خود را در بافت های گیاهی به سر می برند. لذا در این پژوهش نمونه برداری از کورم زعفران انجام شد و تعداد 120 ایزوله باکتریایی جدا گردید. باکتری ها به روش های فنوتیپی و ژنوتیپی شناسایی شدند و مشخص شد جدایه ها متعلق به جنس های Pseudomonas وEntrobacter می باشند. در ادامه بررسی خاصیت آنتاگونیستی باکتری ها در شرایط آزمایشگاهی با کشت دو طرفه در محیط PDA انجام شد. از این تعداد، 43 جدایه اثرات آنتاگونیستی قابل توجهی داشتند که از بین آنها 13 جدایه قادر به ایجاد هاله بازدارنده بیش از 1 سانتی متر بودند. با توجه به این که باکتری ها خاصیت آنتاگونیستی داشتند، بررسی آنزیم های سلولاز، پکتیناز، کیتیناز و پروتئاز روی این باکتری ها انجام شد. مقایسه ی نتایج آزمون های آنزیمی با آزمون آنتاگونیستی نشان داد که آنزیم پروتئاز نقش مهمی در خاصیت بیوکنترلی دارد. زیرا باکتری های آنتاگونیست مورد بررسی در این تحقیق همگی این آنزیم را داشتند. لذا می توان خاصیت آنتاگونیستی این جدایه ها را به تولید این آنزیم ها مربوط دانست. شناسایی دقیق و مولکولی آنتاگونیست های برتر در دست بررسی است.
کلیدواژه ها:
آنتاگونیستی، میکروارگانیسم، هاله بازدارنده، سلولاز
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است