نقش باکتری‌های اندوفیت‌ سیب‌زمینی در کنترل زیستی Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum
کد مقاله : 1202-FIPPC (R3)
نویسندگان:
نسیبه محمدنژاداقدم *، ساره بقایی راوری
گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد -مشهد-ایران
چکیده مقاله:
توسعه ابزارهای حفاظتی در راستای کنترل Pectobacterium عامل پوسیدگی نرم در انبارهای سیب‌زمینی ایران به عنوان مسئله مهمی در چرخه تولید سیب‌زمینی مطرح است. در پژوهش حاضر، شناسایی و نقش بیوکنترلی باکتری‌های اندوفیت سیب‌زمینی در کنترل پوسیدگی نرم غده بررسی شده است. نمونه‌برداری از سیب‌زمینی های سالم‌ استان‌های اصفهان، اردبیل، خراسان رضوی، خراسان شمالی، همدان و کرمان انجام شد. جداسازی باکتری‌های اندوفیت‌ طبق روش‌های استاندارد باکتری‌شناسی صورت گرفت. توانایی ضدمیکروبی جدایه‌های بدست آمده علیهP. carotovorum subsp. carotovorum با استفاده از آزمون هاله بازدارندگی در شرایط پتری‌دیش و ارزیابی پوسیدگی روی ورقه‌های سیب‌زمینی و غده کامل بررسی گردید. جدایه‌های منتخب اندوفیت از نظر ویژگی‌های فنوتیپی، توانایی القاء پوسیدگی روی غده و ویژگی‌های آنتاگونیستی و محرک رشد گیاه مورد بررسی تکمیلی قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصل، از مجموع 180 جدایه اندوفیت، تعداد 20 جدایه هاله بازدارنده در محدوده 5/1 تا 9/2 سانتی‌متر ایجاد کردند. در غده های تیمار شده با باکتری‌های اندوفیت و بیمارگر ، میزان پوسیدگی در دامنه 30 تا 40 درصد نسبت به شاهد مثبت، کاهش یافت. جدایه‌های اندوفیت منتخب دربرگیرنده باکتری‌های گرم منفی و مثبت، فاقد توان پوسیده کردن غده‌های سیب‌زمینی و در تولید سیانید ‌هیدروژن، آنزیم‌های پکتیناز و آمیلاز متغیر بودند، و از نظر تولید اکسین مثبت ارزیابی شدند. با توجه به آزمون‌های انجام گرفته در مراحل قبل، پنج جدایه منتخب اندوفیت جهت توالی‌یابی ژن 16SrDNA و بررسی کاهش میزان پوسیدگی در شرایط انبارداری انتخاب و در حال بررسی هستند. این اولین گزارش از کارایی جدایه‌های اندوفیت سیب‌زمینی در کنترل پوسیدگی نرم غده سیب زمینی در ایران است.
کلیدواژه ها:
اندوفیت، انبار، لهیدگی غده، Pectobacterium
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است