اثر مهارکنندگی اسانس حاصل از ارقام مختلف پرتقال و اجزای تشکیل دهنده ی آن برکنترل قارچ Alternaria spp بیماریزا در مرکبات
کد مقاله : 1322-FIPPC (R2)
نویسندگان:
ندا سمندری نجف آبادی *1، پریسا طاهری2، سعید طریقی3
1گروه گیاهپزشکی،‌دانشکده کشاورزی،‌دانشگاه فردوسی مشهد
2گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد. ایران.
3گروه گیاهپزشکی،دانشکده کشاورزی،دانشگاه فردوسی مشهد،ایران
چکیده مقاله:
آلترناریا یکی از فراوان ترین جنس های قارچی و از عوامل اصلی بیماریزای گیاهی با دامنه ی میزبانی وسیع می باشد و در سراسر دنیا باعث ایجاد خسارت بر روی میزبان های مختلف می گردد. امروزه پیامدهای مخرب زیست محیطی استفاده از سموم شیمیایی در کنترل آفات و بیماریهای گیاهی، توجه محققان را به بهینه سازی روش های کنترل بیماریهای گیاهی از طریق استفاده از عوامل طبیعی معطوف داشته است. یکی از روش های موثر مبارزه با عوامل مذکور استفاده از ترکیبات طبیعی از جمله اسانس ها می باشد. اسانس مرکبات مخلوطی از ترکیبات فرار است که به دلیل داشتن فعالیت ضد قارچی به طور گسترده در صنایع غذایی و دارویی مورد استفاده قرار می گیرد. این مطالعه با هدف بررسی کارایی اسانس چهار رقم پرتقال شامل تامسون ناول، یافا شیرین، سانگین خونی و والنسیادیر رس در کنترل سه گونه ی مختلف قارچ Alternaria بیماریزا در مرکبات شامل A. alternata، A. atra و A. dumosa انجام شد. بررسی ها در شرایط آزمایشگاهی با مخلوط کردن اسانسها با محیط کشت PDA در غلظت2000 پی پی ام با سه تکرار انجام شد. پس از آن جهت بررسی ترکیبات موجود در اسانس و مقادیر دقیق آنها، از دستگاه کروماتوگراف گازی مجهز به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. نتایج بدست آمده پس از هفت روز در دمای 1±27 سانتی گراد نشان داد که اسانس حاصل از رقم سانگین خونی اثرات ضد قارچی قابل توجهی نسبت به سه گونه ی دیگر داشته و این اسانس بازدارندگی بیشتری برای گونه ی A. dumosa نسبت به دو گونه ی دیگر نشان داد. همچنین آنالیز داده های کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی نشان دهنده وجود دی-لیمونن به عنوان ترکیب عمده در اسانس سانگین خونی بود. لذا با توجه به مشکلات استفاده از ترکیبات شیمیایی جهت کنترل بیماریهای قارچی گیاهان، پیشنهاد می گردد برای کنترل بیماریهای گیاهی از مواد و ترکیبات طبیعی با منشا گیاهی که تجدید شونده، سازگار با محیط زیست و به آسانی قابل تهیه و تولید می باشند، استفاده گردد.
کلیدواژه ها:
اسانس، آلترناریا، فعالیت ضد قارچی، کروماتوگراف گازی-طیف سنجی جرمی
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است